monta varaa ompi eessä!

Tuttu lasten liikennelaulu on soinut taas mielessäni kaduilla liikkuessani. Liikenne on koulujen alkamisen ja töihin palaamisen myötä vilkastunut, ja kesän leppoisa rinnakkaiselo liikenteessä on päättynyt.

Tiedotusvälineissä on ollut runsaasti liikennevalistusta, mutta kohderyhmä ei minusta ole ollut ihan oikea. Lapsille järjestetyt liikennetietoiskut ovat ihan hyviä, mutta minusta konkariautoilijat, pyöräilijät ja motoristit pitäisi myös saada sääntökertaukseen. Välillä esimerkiksi tuntuu, että liikennevaloissa on vain kolme eriväristä aja-valoa. Keltainen ja punainen valo tulkitaan siten, että silloin on vain kiihdytettävä vauhtia. Toki on tärkeätä, että myös jalankulkijat noudattavat liikennesääntöjä. Heidän törmäilystään aiheutuva kolhu vain on huomattavasti pienempi kuin auton tai moottoripyörän.  

Jotenkin sitä toivoisi, että tielläliikkujien järki riittäisi turvaamaan oma ja muiden tielläliikkuminen niin, että valvontaa ei tarvittaisi. Kokemuksen ja havaintojen perusteella näin valitettavasti ei näytä olevan, vaan valvontaa tarvitaan. Siksi toivoisinkin, että nyt syksyn tullessa poliisi jalkautuisi kaduille ja teille katsomaan, että koululaiset ja muut jalankulkijat saavat turvallisesti taittaa taivalta kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lukisin mieluummin lehdestä sakotetuista punaista päin ajavista autoilijoista kuin suojatielle auton alle jääneistä isoista tai pienistä jalankulkjoista!